Sunday, February 6, 2011

MENATANG MINYAK YANG SALAH




kadang kadang kita tak boleh nak terlalu jujur..bimbang ada yang brilliant ambik kesempatan dan ambik peluang...tapi kita tak boleh nak berlaku sebaliknya... mungkin kita kena bersederhana...atau fleksibel dengan keadaan...

hari ini...aku rasa sedikit tak ceria....tapi aku masih bersyukur atas apa yang telah dan sedang aku nikmati...ok aku tak reti nak tulis karangan..jadi aku nak tulis dialog apa yang berlaku hari ni..beberapa minit...di waktu pagi..

si Z: macam mana kereta..

aku: kereta ok..cuma tak bawak hari ni..sebab pergi hantar baiki kat terengganu..

si Z: kenapa..

aku: pomen tu cakap minyak tu bukan untuk honda city...salah minyak...

diaolog ni terhenti sebab aku tengah sebok mengadap pesakit..

dan tengahari tu si Z telefon aku...dan kesimpulan perbualan tu dia macam tak puas hati dengan aku..
dia cakap lepas ni tak payah hantar baiki kereta kat sini lagi...aku sangat terkejut dan.........
aku tak suka la masam muka dengan orang...rakan sekerja...

sebenarnya aku baiki kereta kat tempat kawan dia..tapi kereta aku makin tak ok bila dah di baiki..dah habis bayak ringgit jugak la...dan aku bawak balik kereta aku ke terengganu...pomen kereta kat terengganu cakap minyak power stereng tu bukan untuk honda city...jadi kena cuci dan tukar balik minyak tu...aku ikut je..sabab aku tak reti pasal kereta...

kalau la aku cakap kereta dah ok dan saje tak bawak, mesti tak macam ni kan...tapi tak boleh jugak cakap macam tu...aku tak boleh salahkan takdir...memang jalan cerita hidup aku macam ni..aku terima..

cuma aku tak pasti macam mana nak berdepan dengan si Z dan kawan dia...perlu ke aku berdiam diri...sedangkan tiap hari kerja aku akan jumpa dia...bila jadi macam ni aku bertambah rasa rakus untuk tukar..tapi kalau aku lari..nampak sangat aku tak kuat nak hadapi ujian...tapi aku memang tak kuat tanpa bantu dan pertolonganMU tuhan....

petang tadi aku off...tak masuk kerja..aku sakit perut dan semangat serta emosi sedikit terganggu...malam ni broadband masih lagi slow...tak boleh sangat nak ghairah lawat blog...aku masih ada cerita yang nak di sambung...ada tag untuk di siapkan...komen belum di balas...tak pe la..aku akan buat satu satu...malam ni aku nak bw stakat mampu dan tido awal...semoga korang semua ceria dan tabah hadapi cabaran hidup...


p/s: maaf sebab sedikit emosi...sebab blog ni bukan untuk cerita emosi macam ni...tapi sekali sekala tak pe kan..

14 comments:

Ayuni said...

hm, ckp terus terang pun slh....

yatie's EPISODE said...

xpe2. sesekali emosi. hehe. meh hanta pomen kat abg ipa sy la. tp kat bangi. huu ^^

Penyair Senja said...

takpe....hmmmmm,sekurang-kurangnya terasa sikit ringan didada....saba eeek awak,kalau pasal kawan ni susah kan...diluah mati bapak tak luah mati emak...hmmmmmm....apapun be strong eeeaaa....;)

KUREKURE COMEL said...

sabar ye....buat tak tahu je...
nnti mood z tu ok la tu...
bg masa je...ok...hehehe

Nadia Mashuri said...

sabar la ya..

Amira Naddia said...

1. Z. Z ialah name boipren gwe. Boipren gwe baek orgnye. oke. xde kne mngene kn?

2. Wat dunno je dgn org camtu. kenape kite kene jage hati org yg xjage hati kite?
Jgn larikan diri. macamla ang yg salah.. face them. show them who u really are. jgn biar org pijak kite. baik berpada2

uwaaa...pandainye aku berbicare

zulkbo said...

salam..
lumrah..kadang kala
bila rakan yang kita harapkan
tidak berbaloi,seperti saya juga
prefer bagi pada pusat servis bertauliah..biar mahal sedikit,asalkan kepuasannya..barang tak cepat rosak kembali..

Anikimaro said...

be strong bro....

ghost writer said...

dont worry...
everything is gonna be orait bro..

white rose said...

normal...
kadang2 secara tak sengaja ianya berlaku...

mcmana nak elak?
sedangkan kita ni manusia...
selalu buat silap...

tapi jika kesilapan tu dimaafkan, ia semakin mudah...

ni jika disalah ertikan...
urrmm...

sabar & diam je wat masa nih...
lama2 nti ok laaa tu...

cemomoi said...

susah... kawan punya hal

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bersabar la...

cik fiza said...

abah sy pn berdepan ngan benda cmni.. kwn pakcik tlg repair kn kete last2 rosak lg teruk..
tapi rasanya bagus awk bgtau terus terang.. sbb kalo tak sampai bila2 pn dia xtau yg bengkel tu buat salah... mgkin nnt pas dh sejuk dia akan fikir semula ape yg dh awk bgtau..

ch!natsu said...

be strong..
bkn kamu slhkan?
wat jerla cm biasa ye..
moga2 kwn kamu nmpk slhnya bkn pd kamu..
insyaAllah nnti okla tuh..