Wednesday, February 16, 2011

KEBAIKAN GARAM BUKIT

ni gambar kat pc tempat kerja aku


masa kerja tadi aku search pasal garam bukit..sebab kawan aku ni dia nak sangat beli garam bukit..jadi aku cari la kat internet..nak tahu apa kelebihan garam tu...

sebelum ni aku pernah tengok kat tV garam bukit dari sabah ke sarawak eh..lupa pulak..yang diaorang buat sendiri tu..memang mahal yang tu kan..tapi banyak kelebihan..

pasal garam bukit..aku buka kat HPA punya...aku baca pasal garam bukit tu...benda ni berasal dari gunung himalaya..masa dulu orang panggil “Raja Garam atau emas putih”. sangat hebat bukan..dalam garam bukit tu ada 84 “ natural” elemen yang diperlukan oleh tubuh badan manusia..

kat situ jugak ada terang pasal beza garam bukit dengan garam biasa.. aku tertarik dengan ayat ni.. Hidup adalah mustahil tanpa garam. Tetapi penggunaan garam boleh membunuh kita. .salah satu sebabnya ialah garam biasa yang kita makan tu banyak mengandungi bahan kimia...

memang kita sedia tahu, nabi suruh kita makan secubit garam sebelum dan selepas makan untuk menjaga perut...untuk mengelakkan penyakit dan banyak lagi...tapi ada ke kita buat? ada ke kat sekolah ajar? tak ada kan.

Dari Abdullah Bin Umar
” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu beis, api ,air dan garam”
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, Nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .
Hadis riwayat Ibnu Majah

” Tiadalah akan baik makanan itu melainkan dengan garam ”
Hadis riwayat Al – Bazzar.

last, aku bukan nak promote pasal garam bukit hPA tu...cuma nak bagi info sikit sikit la pasal aku baca tadi..rasanya bermanfaat jugak la bagi aku.


p/s: jom main bola petang ni..ada nak join tak? hehe

15 comments:

Cekodok said...

kan sunnah sebelum makan rasa secubit garam bukit... ko try search tgk...

khairul hisyam said...

wah cool :)

A.s.t.i.n.a said...

Garam biar sederhana.. berlebihan khuatir darah tinggi.. alau batuk teruk kumur air garam..

KUREKURE COMEL said...

mmg bagus pun...mina mmg support hpa...hehehe...


bola?pompuan leh main ke...

Cik SHiNJU said...

Assalamualaikum.....

Suker gak beli barang HPA..
My mom xmau makan ayam beli kat pasar dah skang ni...nak ayam HPA jek...

si para para said...

@Cekodok

err betul tu cekodok..kat atas tu dah tulis dah..baik untuk kesihatan..kita je yang tak ikut sunnah tu..

si para para said...

@khairul hisyam

:)

si para para said...

@A.s.t.i.n.a

betul tu..kalau batuk / sakit tekak kumur air garam je..

si para para said...

@KUREKURE COMEL

jom support hpa untuk kesihatan dan islam :)

si para para said...

@Cik SHiNJU

bagus tu cik yun...sebab ayam ayam sekrang cara sembelihannya di ragui..kita kena jauhkan perkara syubhah..

Miecyber said...

Berminat jugak nak cari garam bukit nie...

Simpanan Minyak Di Venezuela Terbesar Di Dunia

white rose said...

kan ade jual kat market...
garam bukit...

cemomoi said...

adoyai... sekecil ini punya sunnah pon susah kita nak buat, kan? pada hal ia sangat memberikan manfaat kesihatan

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang berguna pon info tue...

Yaya said...

sekarang barang HPA macam dah glamer kan.