Tuesday, February 8, 2011

PERSIMPANGAN DILEMA



hidup ini sebuah perjalan yang panjang...merentas masa dan zaman...bila tiba di satu persimpangan..langkah kaki terhenti..pandang ke kiri penuh liku dan ranjau...toleh ke kanan...terlihat jalan yang indah dan terbentang...sebelum terus melangkah fikirlah sesaat..kerana sesaat itu bisa memberi perubahan yang besar untuk seribu saat yang akan datang...

cubalah bertanya pada yang menciptakan persimpangan itu....kerana apa yang di lihat mata tak bererti indah di penghujungnya...kadang kala tersebunyi seribu bisa di sebalik eloknya perhiasan... bertanya pada penunjuk arah dan yakinlah dengan arah itu....

biasanya pilihan yang kita suka adalah pilihan daripada nafsu..kerana nafsu itu sangat perihatin dengan keinginan kita...sangat rapat dengan kecenderungan kita...jadi tinggallah pilihan yang di buat oleh nafsu..apabila kita membuat pilihan, kita akan tersenyum lebar kerananya..tinggalkan....sebaliknya pilihlah pilihan yang di buat oleh hati...hati yang bersih dan suci...



p/s: kalau korang la..nak ikut pilihan sendiri ke pilihan keluarga...




Sabda Rasulullah s.a.w: "Pohonkanlah keyakinan dan keselamatan dari Allah Ta'ala, kerana tiada sesuatu kurnia yang lebih utama sesudah keyakinan daripada keselamatan."


10 comments:

e. indah said...

saya pilih pilihan keluarga ...sgt kolot ker? siapapun pilihan keluarga itu sebenarnya diiring sekali dengan doa2 mereka ....


suka gambar ini ..seperi berada d persimpangan itu

rainoserez said...

life is all about choice..

Nadia Mashuri said...

macam sajak the road not taken je ni..
hehee

Sasa Al-Sharif said...

apa cerita? mak paksa kawin ka?

ghost writer said...

owh..oh..nih memang betul dalam dilema soal pilihan nih...

ketika membiarkan hati yang membuat pilihan jangan dilupakan akal untuk pertimbangan.

syafiQakarim said...

tak pernah jumpa ada dua jalan yg mcm
tu..lawa.
keluarga penting kan ;)

echah mashuri said...

pilihan keluarga kot.

mukaoren said...

kena buat solat istikharah dulu. saya ikut apa yang saya rasa terbaik. apa pun kita pilih, kalau diizinkan ALLAH, kun fayakun.

Penyair Senja said...

ntah laaaa....pilihan sendiri...pilihan family pun ok je...tapi tu laaa setakat kata-katakan...haishhh,cuba terjebak dalam pilihan mcm tu....tak terluah kot...btw,cantik puisi ni...dgn pic yg hidup lagi....
puisi tuk u..;)
ada bayang yang tak pernah pergi
ada nama yang selalu mendiami
ada seutas wajah yang menerangi
pada hati
bangkitkan semangat diri
untuk lalui hari-hari...semoga....salam hati

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

dilemma sungguh...