Wednesday, April 13, 2011

KHABAR DARI RUMAH PANJANG




di rumah panjang itu tempat mereka berdiri
menanti khabar berita yang di bawa angin laut cina selatan
jelas terpancar di wajah wajah tua mereka
segala kesakitan dan penderitaan yang di alami
mata matanya mencari mana tempat untuk bergantung harap
pada siapa lagi sekepal kepercayaan dan janji ini untuk di kongsi
setelah semalam ia di lumat dan di kisar hebat
tanah yang selama ini tempat mereka berbakti kini tergadai
sungai yang dulunya jernih tempat mereka mencari rezeki kini keruh
hutan yang pernah memayungi panas hujan mereka kini gondol
adakah lagi sekelumit kekuatan untuk mereka terus berdiri
adakah dengan janji bangunan tinggi dapat menyembuhkan luka
cukupkah denganwang ringgit untuk menebus harga diri mereka yang pernah di nodai




#####################################################



salam semua.. lama aku tak datang sini... sebok yang hampir terlampau... oh ye..ni pun aku buka sebab kebetulan aku nak buat powerpoint.. esok aku kena "sembang kosong" dengan "kawan kawan".. dah la last minit aku nak buat. bila nak buat teringat pulak kat blog.. korang yang selalu lawat dan komen blog aku... terima kasih sangat2... rasanya bulan ni aku tak sempat nak terjah... mungkin bulan depan... err bulan depan pun dah full... kelendar aku dah penuh...gila.. aku ni kerja ke apa.. mengalahkan PM... PM 6hari je sebok.. aku 7hari seminggu... ok dah la tu...tak nak panjang panjang.

last, terima kasih kat khrlhsym dan akumuzikfilem.. korang memang baikk.. dan aku pun amat harap sokongan korang semua untuk membasmi aktiviti plagiat di blog ni.. mungkin sebab aku tak ada masa untuk bertindak balas... mungkin jugak aku terlalu berlembut.. sepatutnya aku dah "serang" blog tu... oh dah jauh sangat ni aku mengarut...

sepatutnya aku buat powerpoint tajuk nutrisi makanan..tapi di sebabkan aku rasa stress aku terus tukar kepada tajuk stress.haha korang jangan sampai stress pulak ye baca aku mengarut ni.



korang ada idea tak macam mana nak basmi kes plagiat/ciplak?

munir: kita bakooo..

28 comments:

Wuucin Kimora said...

Blog sape? review sket ;p

aiman rashidd said...

sibuk pun jaga diri ok :)

have a nice day !

KHRLHSYM said...

satu cara je kasi ceramah agama sikit kat dorang tu. aku dulu pernah gak ada orang copy entri aku. aku cakap sekurang-kurangnya letaklah link aku sebagai tanda penghargaan. boleh plak dia cakap kat aku, aku patut bangga aku punya entri dia copy dan tak perlu bagitau bagitau dia pasal nak letak link tu ke tak.

Aku balas senang je,

"aku tahu kat malaysia ni tahap plagarism tu macam perkara biasa tahu kenapa? pasal ada orang-orang macam kau ni wujud aku buat entri susah payah mengunakan akal, orang senang-senang curi lepas tuh suruh aku bangga kerana entri aku kena curi mengaku milik kau. plagiat idea sama sahaja hukum mencuri dan mencuri adalah berdosa kalau kau islamlah. kau suka tak kalau orang pecah rumah kau, rompak kau pastu dia kata kau patut bangga aku rompak rumah kau?"

macamni lah ayat lebih kurang aku letak.

maCy said...

err.. kena plagiat ke?

si para para said...

@Wuucin Kimora

ok.tiba masanya nanti...
sekarang tak sempat lagi..
tapi bukti semua dah sedia..
:)

si para para said...

@aiman rashidd

TQ aiman
:)

si para para said...

@KHRLHSYM

betul tu..aku setuju..sebab kita buat entri kena perah otak. aku pun sama..kadang kadang duk termenung depan leptop nak cari idea..last2 hampeh...tak dapat apa2..kadang kadang orang rasa dan baca macam mudah je nak buat...bila baca pun biasa biasa je..macam tak ada makna..

tapi bukan tu syarat utk ciplak/plagiat orang punya tulisan.

tahu nak kongsi..tapi tak kena cara..kalau yang mengaku dia yang buat sendiri lagi parah..

kalau aku, aku rasa malu nak mengaku aku buat sendiri..sedangkan tulisan tu di ciplak..

hmmm..niat aku memang untuk berkongsi..tapi jangan la sampai mencuri...



tQ bro...

si para para said...

@maCy

a'ah... tak best kan..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

rindu same ko...
lame xonline...
hehehe...

Cik TeN10 said...

ganbatte !! and take good care :)

M a W a D D a H said...

entry mane yg kena plagiat tuh...huhu...

Yaya said...

ape la copy copy ni, tak patut tauuu. kan..

ehh lama xupdate.??

cemomoi said...

ni rumah rungus kat kudat tu ke, tak sempat nak singgah dulu

nurkass said...

ce citer..ce citer..
blog sape?? ape kes..

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Para,

Jaga kesihatan. jangan stress selalu.

kiwi said...

APSAL MCM terpaku tgk gambar rumah panjang ni..

Miecyber said...

Okay jer..., tak stress pun...

Fakta Menarik Tahun 2011

si para para said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫


sory ceroi..aku bz sikit bulan ni...
tapi aku tak lupa ko.hehehe

si para para said...

@Cik TeN10

terima kasih..
:)

si para para said...

@M a W a D D a H

banyak jugak tu adah..
cuma tak sempat lagi nak buat pendedahan.

si para para said...

@Yaya

memang tak patut kan..

betul..lama tak update...sebok sikit bulan ni..banyak benda nak kena buat..kursus.. ceramah.. kem.. program..

si para para said...

@cemomoi


ada masa kena singgah
:)

si para para said...

@nurkass

nanti kita cerita ye..
:)

si para para said...

@Kunang-Kunang

:)
terima kasih kak..

si para para said...

@kiwi

terpaku..emm mungkin rumah tu tak guna paku kot.hehe

si para para said...

@Miecyber

macam tu lah...
:)

AkuMuzikFilem said...

bila nak gempur bro? aku faham sangat bro perasaan kau, baru tadi, sekarang la kira, aku jumpa lagi 1blog plagiat aku lagi, yang ni aku cam positif, tapi dah tak berani takut jadi scam ritu.huhu. rasa cam malas care, rasa nak biar yang ni pun ada sebab silap syak yang aritu.

AkuMuzikFilem said...

cara dia, kau kena troll bertalu-talu kat blog tu, pastu ajak gerombolan perang kita ke blog tu. pastu kau report kat satu blog ni, blog ni blog anti plagiat. nanti aku bagi link dia. sekali dia troll, kaw2 kena orang tu. ok ye, yang penting, nak wat semua ni, kena cukup senjata, maksud aku sudah siap semua bukti dan fakta, kalau perlu, printscreen entri blog plagiat tu, takut nanti dia delete, printscreen mungkin backup kita. nanti tak cukup bukti, malu saja macam aku. hehe. tapi wa tarak hal punya, wa baru syak saja. hehe. lagi satu, jangan lembut sangat, nanti hati sakit