Friday, March 18, 2011

KEMARAU DI MUSIM TENGKUJUH

harap yang hpy kat belakang tu adalah korang


sepintas lalu memerhatikan hujan.
mengharap "itu" juga seperti hujan
sentiasa lebat dan mencurah
tidaklah membuatkan aku tertunggu tunggu
bila tarikhnya tiba hujan "itu"

hujan lebat di awal minggu
minggu kedua airnya telah kering
walau besar tempayang di tadah
tapi sayangnya di bawahnya telah di bocorkan
air di tempayang itu cukup untuk makan dan minum

kini musim kering
mentari sana kuat memancar
oh dugaan ini amat hebat sekali
walau setempayang air aku simpan
hanya cukup untuk aku seorang

tempayang dia sudah retak
tempayang aku pun sama
menanti hujan "itu" sangat menyeksakan
ibarat menunggu bulan jatuh ke riba
tapi bila jatuh cuma tinggal habuk je




p/s: aku kat kampung. air di tempayang dah habis. aku punya pun dah hampir kering. menunggu musim hujan lagi. harap aku dapat bertahan.


maaf sebab tak dpt buat kunjung balas lagi setakat ni. nanti aku pasti terjah blog korang.

ghost writer...terima kasih atas kado tu.. aku dah terima.. :)
jom BW ke blog ghost writer.. kat sana korang boleh gerakkan saraf otak.hehe kata kata dia memang hebat.




33 comments:

Cekodok said...

hujan di awal bulan.. hehe.. perlu bijak mencatur air agar tidak kering...

Wuucin Kimora said...

xnk..sbb die hantu..wahahahaha

intan.maisarah said...

semoga tempayang itu kembali terisi penuh

:)

KUREKURE COMEL said...

ganu panas terik ke...fuuuhhh...
sabar ye....nnti kalau ada rezeki beli tangki besau punye...hihihi

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

terjah2...

NuR si CiKGu RiBeNa said...

saya berada di tengah-tengah..
happy pun ye..
tak happy pun ye..

d_tieah said...

Malam tadi kat sini hujan lebat giler owh.. Guruh sabung menyabung jek.. Nak tidur pun takut.. Tapi mata dah mamai, layan jugak sampai pagi tak sedar..


Entry Terbaru : Jom Terbang Bersama Air Asia Dengan Hanya RM25 ; Terima Kasih Nuffnang

Monster Globalisasi said...

musim tengkujuh pasti haus.. sediakan air secukupnya..

ïêmå å¢klê§ said...

datang shah alam..
sebab shah alam sekarang tgh musim ujan...

jgn lupa bawak tangki besar2 wt tapau..

Nadia Mashuri said...

dekat sini hujan, mendung, panas..

cemomoi said...

kat temerloh ujan sampai banjir juga ni

melatidaisy said...

sy baru je balik terengganu last week..tp ni dah homesick balik :(

skandaLdariLangit said...

kado tu apa?

itu tu apa?

AkuMuzikFilem said...

korang semua hebat2 menulis. kagum aku penulisan mendalam korang. beruntung aku jumpa blog2 cam korang semua, blog kena baca banyak kali dan buat orang berfikir dulu. apa2 pun aku benci plagiarism

ghost writer said...

maknanya selama nih kau tak stay kat ganu lar ek...patut baru terima.hihi

aLieF si Muncung ManiS said...

sama2 kita doa supaya hujan rahmat turun..:P

Novelgurl said...

Salam..err...err..tempayang..bukan tempayan ke

si para para said...

@Cekodok

mentari makin terik..

si para para said...

@Wuucin Kimora

hehe dia hantu yang baik..tak caya try pergi..hehe

si para para said...

@intan.maisarah

dan harap lambat kering...

si para para said...

@KUREKURE COMEL

tangki besar punya ke..hehe tapi kalau besar punya pun tak ada air tak ada guna jugak kurekure..

si para para said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫


terjah2...sampai rebah.

si para para said...

@NuR si CiKGu RiBeNa

bersederhana tu lebih baik kan..
:)

si para para said...

@d_tieah

eleh cakap la nak tido.hehehe
best tu tido hujan hujan.

si para para said...

@Monster Globalisasi

telah dan sedang mencuba sedaya upaya..

si para para said...

@ïêmå å¢klê§

hehe yang besau punya...tapi jauh tu..

si para para said...

@Nadia Mashuri

betul tu..cuaca macam ni mudah dapat penyakit..

si para para said...

@cemomoi

oh ye ke..ish3..kat sini ok lagi..cuma kat marang je naik air..

si para para said...

@melatidaisy

tak pe berjuang mencari ilmu di rantau orang..

si para para said...

@skandaLdariLangit

kado tu hadiah.kalau nak lebih jelas kena tanya GW..hehe

itu tu kena rahsia..
:)

si para para said...

@AkuMuzikFilem

plagiat tu tak bagus...kena jauh...

si para para said...

@ghost writer

tak..seminggu sekali aku balik kalau tak sebok..mak aku denga adik adik je ada kat rumah.aku sayang mak aku
:)

si para para said...

@aLieF si Muncung ManiS

amin....